Vaticaanstad 

Vaticaanmusea

Ticket voor het Vaticaanmuseum

Het Vaticaanmuseum is één van de meest bekende sites van Rome. Maar bedenkt wel: het museum is enorm, het is er altijd erg druk en rijen zijn niet te vermijden. Zonder gids zul je al snel de weg kwijt zijn. Maar het is ook echt niet nodig om alles te zien om een goede indruk te krijgen. Ik adviseer de Vaticaanse musea alleen aan, aan mensen die graag historische kunst zien. Ik zou de musea zeker niet gaan bezoeken met kleine kinderen.

Tickets voor het Vaticaanmuseum boek je eenvoudig via de officiële website. Als je van de metrostation Ottaviano-S. Pietro naar het museum loopt, zul je een enorme rij zien. Als je al een ticket hebt, kun je daar gewoon langs lopen. Bij de ingang worden de tickets gescand, ga je door security en ben je vrij snel binnen.

In het begin en eind van je bezoek kom je langs Cortile della Pigna, de binnentuin met bronzen dennenappel en gouden bol. Deze gouden bol is het kunstwerk Sphere Within Sphere door beeldhouwer Arnaldo Pomodoro in 1990.

De dennenappel stond oorspronkelijk bij het Pantheon, naast de Tempel van Isis. In de middeleeuwen werd hij verplaatst naar de de oude Sint-Pietersbasiliek en in 1608 naar zijn huidige plaats.
De Vaticaanse Pinacotheek is gelegen op de begane grond en omvat een collectie van wandkleden en schilderijen van het Vaticaan. Hier kun je werken vinden van grote meesters waaronder Leonardo da Vinci, Caravaggio, Rafaël Sani en Titaan. In één hal hangen alle wandkleden. Het ontwerp is gemaakt door Rafaël. De kleden zijn gemaakt in België, in de School van Pieter Van Aelst. Een aantal van de wandkleden in deze ruimte waren oorspronkelijk gemaakt voor de Sixtijnse Kapel.

Op de eerste verdieping liggen de kamers van het Stanza di Raffaello welke versierd zijn door Rafaël Santi in opdracht van Paus Julius II. De School of Athens uit 1509 is een fantasievolle verzameling van de grootste filosofen, wiskundigen en denkers uit de klassieke oudheid. Ze zijn allemaal samen op dit ene schilderij, ook al kwamen ze van verschillende plaatsen en verschillende momenten in de tijd. 

School of Athens

Op de eerste verdieping van het museum ligt de 16e eeuwse La Galleria delle Carte geografiche waar je enorme topografische kaarten van Italië en de rest van de wereld kunt vinden. Ook zijn er 40 schitterende wandpanelen te bewonderen welke het werk zijn van Ignazio Danti.

De belangrijkste attractie in de Vaticaanse Musea is de beroemde Sixtijnse Kapel. Maar ook hier is het heel druk en de ruimte is vrij klein. De fresco’s die de muren en het plafond bedekken, zijn adembenemend. Michelangelo werkte hier gedurende 4 jaar aan meer dan 40 scènes. Julius II vroeg Michelangelo om op het plafond de twaalf apostelen te schilderen, maar Michelangelo besloot om de ‘schepping’ uit het Oude Testament te schilderen. De beroemdste afbeelding is de ‘schepping van Adam’. Twintig jaar later schilderde Michelangelo ook het ‘Laatste Oordeel’ op de muur achter het altaar. Dit werk werd zwaar bekritiseerd omdat er te veel blood te zien was. Na de dood van Michelangelo werd de schildering in opdracht van de paus gecensureerd. Alle edele delen werden overschilderd.

De Sixtijnse Kapel is ook de ruimte is waar de kardinalen bijeenkomen om een nieuwe paus te kiezen. De Sixtijnse Kapel ontleent zijn naam aan z’n opdrachtgever, Paus Sixtus IV. In de Sixtijnse Kapel mag je geen foto’s maken, je moet het doen met de herinnering.

Sixtijnse Kapel (foto Alex Proimos)

Om het museum te verlaten moet je een grote ronde wenteltrap af. Deze trap is pas in 1932 gebouwd. Het ontwerp is van de Italiaanse architect Giuseppe Momo. Hij was de persoonlijke architect van paus Pius XI, maar met de grote wenteltrap voor het Vaticaans Museum is hij bekend geworden.

Sint Pietersplein en Sint Pietersbasiliek

Of je nu de Vaticaanmusea gezien hebt of niet, een bezoekje aan het Sint Pietersplein is voor iedereen bereikbaar. De Sint Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. Heel veel mensen zullen tegelijk met jou dezelfde kant op wandelen of net terugkomen, want ga je naar Rome dan ga je ook naar Vaticaanstad.

Het Sint Pietersplein

Als je vanaf de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) over de brede Via della Conciliazione richting Vaticaanstad loopt, dan kom je vanzelf uit op het Sint-Pietersplein. Bij Italianen staat het plein bekend als Piazza San Pietro.

Het Piazza San Pietro is ontworpen in door Gian Lorenzo Bernini, in opdracht van Paus Alexander VII en is aangelegd tussen 1656 en 1667. Het plein biedt meer dan genoeg ruimte aan de vele pelgrims die jaarlijks naar Rome komen om de paus te zien.

Een indrukwekkend plein dat maar liefst 240 meter breed en 340 meter lang is. Op het Sint-Pieterplein zie je niet alleen de machtige Sint-Pieter basiliek, de grootste kerk ter wereld, met zijn mooie koepel, maar ook een grote obelisk, fonteinen en aan weerszijden lange rijen pilaren: de zuilengalerijen.

Op het plein is het bijna altijd druk, maar omdat het zo enorm groot is stoort dat niet en heb je toch nog het gevoel veel ruimte te hebben. Kinderen rennen er achter duiven aan, mensen maken selfies of zitten lekker in het zonnetje.

Op het plein staat een aangrijpend kunstwerk dat Angels Unawares heet. Het is gemaakt door de Canadese kunstenaar Timothy Schmaltz. Volgens de paus moet je vooral letten op de blikken van de mensen. De blik van hoop die elke migrant vandaag heeft om opnieuw te beginnen met leven

Basilica di San Pietro in Vaticano

Op het plein staat altijd een rij wachtenden om de Sint-Pieter binnen te gaan. Dat was het eerste wat mij opviel. Toen ik er was – op de dinsdag na Pasen – bleek er ’s ochtends een dienst te zijn. En toen ik op donderdag terug kwam stond de rij er ook al vroeg. Het koste me een half uur om binnen te komen.

Als je voldoende fit bent, raad ik je  aan om naar koepel van de Sint Pieter te klimmen. Nadat je de beveiliging gepasseerd bent, zit er aan de rechterzijde van de basiliek een kassa waar je tickets voor de koepel kunt kopen. Je betaald er in 2022 8 euro voor. Deze rij koste mij een dik kwartier.

De klim naar boven bestaat uit 551 traptreden. Je komt dan eerst aan de binnenkant van de koepel. Je hebt een mooi uitzicht over de binnenzijde van de sint Pieters basiliek. Daarna ga je naar buiten. Kijk wat een geweldig uitzicht je hebt! 

Na het bezoek aan de koepel kom je vanzelf in de basiliek. De kerk is enorm. Hij is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis en is maar liefst 220 meter lang en 150 meter breed. Er kunnen diensten gehouden worden voor wel 60 duizend mensen. In de sint Pieterbasiliek zijn 148 praalgraven van overleden pausen. Deze bevinden zich onder het middenschip.

Als je een bezoek brengt aan de stad Rome, dan hoort daar ook een bezoek aan het Vaticaan bij.