Peru

Machu Picchu en Cusco, de hoofdstad van het Incarijk, zijn de bekendste toeristische trekpleisters van Peru. Maar Peru heeft een veel bredere historie met naast de Inca’s andere beschavingen, zoals de Nasca (bekend van de Nascalijnen), de Chimu en de Mochica, die vooral in de kuststreek woonden. En vergeet niet het Amazonewoud met zijn weelderige natuur.

Inhoud van dit hoofstuk:

Altiplano

Altiplano

De Altiplano is een hoogvlakte die zich uitstrekt van West-Bolivia en Noordoost-Chili tot Zuid-Peru. Tussen de oostelijke en westelijke ketens van de Andes ligt deze vlakte die gevormd is door erosie van de hogere pieken van de Andes en Vulkanisch puin. Het...
Cusco

Cusco

Qosqo betekende voor de Inca's Navel van de wereld. De stad Cusco is naar verluid gesticht door Manco Capac en zijn zus en echtgenoot Mama Ocllo. Ze waren door de zonnegod Inti vanuit het Titicacameer gezonden om een plek te vinden waar hun gouden staf...
Lima

Lima

Lima is een stad met grote tegenstellingen, met vergane koloniale glorie, verpauperde buitenwijken, sobere winters, vrolijke zomers, brede lanen en gerenoveerde oude gebouwen. De metropool telt zo'n 12 miljoen inwoners. Francisco Pizarro stichte...
Machu Pichu

Machu Pichu

Rond de oude incastad Machu Picchu hangt een mysterieuze sfeer. Hoog boven in het Andesgebergte, op een van de meest bijzondere plekken op aarde, ligt dit eeuwenoude tempelcomplex. De plek is uniek vanwege zijn spectaculaire natuurlijke omgeving die bestaat...
Titicacameer

Titicacameer

Het Titicacameer is een binnenzee op de grens van Peru en Bolivia. Het meer heeft een opppervlak van 8300 vierkante kilometer en ligt op een hoogte van 3810 meter: het is het hoogst bevaarbare meer ter wereld. De afstammelingen van het Urosvolk...

Fysische geografie en klimaat

We kunnen Peru onderverdelen in drie geografische gebieden:

  • het kustgebied: een breede strook van 40 tot 200 km die bestaat uit zand- en steenwoestijn met hier en daar oases. Langs de zuidkust zijn de temperaturen hoog, maar in het noorden is het vooral fris. Het regent hier nauwelijks. Ondanks het onvriendelijke landschap en het gebrek aan water heeft de kust Peru welvaart gebracht. Peru is de belangrijkste exporteur van ansjovis.
  • de siera: een zeer ontoegankelijk berggebied met pieken tot 6000 meter. Hier wonen relatief veel mensen, zoals de Quechuasprekende vrouwen die hun typische kleurrijke weefsels maken. Op de arme rotsachtige grond grazen alpaca’s en lama’s. Met behulp van terrascultuur worden op elk bruikbaar stukje land gewassen verbouwd.
  • de selva: het tropisch regenwoud met hogere temperaturen en veel regen. Dit is een dunbevolkt gebied.

Klimaat

Grote delen van Peru liggen op hoogte en zijn daardoor koud. Zorg dus in elk geval voor een winterjack.
In het kustgebied zijn de warmste maanden juni, juli en augustus met maxima van 10 tot 19 graden. Van mei tot september hangt hier een dichte mist.
In de siera is de periode van december tot april de regentijd. In deze warmste tijd schommelt de temperatuur overdag van 19 to 25 graden.

De regentijd in het tropisch regenwoud valt in dezelfde periode, maar de temperatuur ligt er aanzienlijk hoger: boven de 35 graden. Van juni tot augustus is het er minder heet, maar toch nog zo’n 30 graden.

Bevolking

Bij de laatste volkstelling (in 1997) woonde er 24,7 miljoen mensen in Peru. Nu schat men de bevolking op 29 miljoen. De helft daarvan woont in het kustgebied dat 10% van het land uitmaakt. In het stedelijk gebied rond Lima wonen zo’n 8 miljoen Peruanen dicht op elkaar.
45% van de bevolking is indiaans, 37% is gemend blank-indiaans en 15% is van Europese afkomst. 92% van de bewoners is Katholiek.

De staat

Peru is een presidentiele democratie. Op dit moment is Alan García president.
Officiële landstaal: Spaans, Quechua, Aymara
Hoofdstad: Lima
Oppervlakte: 1.285.216 km² (0,4%% water)

De economie

In Peru bestaan verschillende economische systemen naast elkaar. Vooral de mensen op het platteland, in de bergdalen en op de Altiplano kennen nog steeds een ruilsysteem en voorzien in hun eigen behoeften. De Peruaanse economie drijft op visserij en mijnbouw. In deze sectoren is Peru toonaangevend: het is de op een na grootste vis- en zilverexporteur. Ook in de lood-, zink-, tin- en kopermijnbow neemt Peru mondiaal een belangrijke positie in.
In 1998 heeft de Peruaanse economie een flinke klap te verduren gekregen door de komst van El Nino. Ook de politieke instabiliteit speelde de Peruaanse economie in het verleden parten. Met een groei van 5% per jaar is de Peruaanse economie nu op de goede weg, alhoewel nog steeds meer dan de helft van de mensen onder de armoede grens leeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *