Gnoe (wildebeest)

De gnoe wordt in Zuidelijk afrika wildebeest genoemd: het dreigende uiterlijk van zijn grote hoofd, de ruige manen, zijn puntige baard en scherpe, gebogen hoorns geven een wildebeest een gevaarlijk uiterlijk.

Fysieke beschrijving
Een gnoe is een antilopensoort met een vacht die donkergrijs tot bruingrijs is, met verticale donkere strepen aan de zijkant van de nek, met lange manen langs de kop en een zwarte staart. Ze zijn 140 cm hoog, ongeveer net zo groot als een kleine koe. Gnoes hebben een grote langgerekte kop en horens die lijken op die van een buffel, maar iets dunner.

Leefgebied en voedsel
Gnoes leven op de savanne en steppe: gebieden met kort gras, want dat eten ze. Er moet water in de omgeving zijn. Bij droogte groeit het gras niet zo snel en dan trekken de gnoes weg. Ze gaan op zoek naar gebieden waar ze wel voldoende eten kunnen vinden.

Lees alles over de migratie van Gnoes (en zebra’s) in het verhaal over de Grote Trek in de Serengetie en Masaai Mara.

Voortplanting en leefwijze
De gnoe leeft normaal in kuddes van ongeveer 30 dieren, maar in periode dat ze grote afstanden afleggen komen de kuddes samen tot groepen van tienduizend dieren. Behalve de relatie tussen moeder en jong, heeft een gnoe geen familiebanden. Een kudde kent ook geen hierarchie of sociale structuren, maar is een willekeurig bij elkaar levende groep individuen. De kudde heeft geen behoefte aan een leider. Mocht een leeuw of krokodil een dominant beest te pakken krijgen, dan zal de rest dat nauwelijk opmerken.

De gnoes paren aan het einde van het regenseizoen, als ze in goede conditie zijn. De draagtijd bij gnoes is acht tot negen maanden. In een korte periode van drie weken worden alle jongen geboren, dat gebeurd tijdens de grote trek. Doordat er zoveel jonge dieren tegelijk geboren worden heeft de soort een betere kans te overleven: de roofdieren kunnen nooit alle pasgeboren kalfjes tegelijk opeten, zodat de jongen al goed kunnen lopen als de roofdieren weer honger krijgen. Iedere moeder herkent haar eigen kalf aan de geur. De jongen drinken ongeveer vier maanden bij hun moeder.

Gevaren
Vijanden van de gnoe zijn de leeuw, luipaard, jachtluipaard, wilde hond en hyena. De kans dat een gnoe sterft door ouderdom is klein, de meeste dieren sterven door het tekort aan voedsel in het droge seizoen en niet door roofdieren. Ze worden zo’n twintig jaar oud.

Gnoe (Ngorongoro krater)

Eén reactie op “Gnoe (wildebeest)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *