Blauwe duiker

Fysieke beschrijving en soorten
Duikers zijn kleine tot zeer kleine antilopen met korte, rechte horens bij zowel mannetjes als vrouwtjes.

De Blauwe Duiker is de kleinste soort. Hij komt voor op de oostelijke Kaap tot in Nigeria. Zijn schouderhoogte is minder dan 40 cm, de hoorns zijn 5 cm lang. Het gewicht van een Blauwe Duiker is maximaal 9 kg.

Leefgebied en voedsel
Bijna alle duikers leven vooral in bossen, bijvoorbeeld de tropische regenwouden. Op savanne zul je duikers niet tegenkomen. Blauwe duikers leven alleen of in paren. Door hun verborgen leefwijze vallen ze nauwelijks op. Duikers voeden zich als regel met bladeren, spruiten en twijgen, maar ook gras en vruchten die van bomen zijn gevallen.

Voortplanting en leefwijze
De blauwe Duiker is vooral ‘s nachts actief en bij zonsopkomst en zonsondergang. Paartjes bewaken een territorium van zo’n drie a vier hectare. De grenzen van het territorium worden gemarkeerd met geurstof. Zowel het mannetje als het vrouwtje gaan achter indringers aan, alleen een jong dat nog geen achtien maanden oud is laten ze toe. Moeder en jong houden contact door zacht gekreun. Mannetjes laten een fluitend of niezend geluid horen als er gevaar dreigt.

Duiken voor gevaar
Zijn naam heeft de Blauwe Duiker te danken aan zijn manier van vluchten voor gevaar, hij duikt namelijk de bosjes in. Een duiker heeft daarom geen grote hoorns, want daar zou hij mee vast komen te zitten in de takken. Duikers zijn heel schuwe dieren. De belangrijkste vijanden van de blauwe duiker zijn de luipaard, en kleinere katachtige zoals de civetkat, adelaars, krokodillen en de python.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *