Indonesië

Kaart van Indonesie

In augustus 2010 heb ik een reis langs de Kleine Soenda Eilanden gemaakt.

Inhoud van dit hoofdstuk

Bali

Bali

Bali is een eiland met een intens kleurenpalet: groen van de sawah’s en de jungle, vuurrood van de zonsondergang, de witte stranden en azuurblauwe zee. Op Bali zijn alle kleuren vertegenwoordigd. Een keten van vulkanen domineert het eiland. De berghoogste t...
Flores (Indonesië)

Flores (Indonesië)

Flores is een van de grootste eilanden van Nusa Tenggara (de Kleine Soenda Eilanden ) in Indonesie. Het landschap van het eiland is prachtig en gevarieerd. Vulkanen domineren het beeld maar er zijn ook een aantal mooie kratermeren, savannegebieden en...
Komodo (Indonesië)

Komodo (Indonesië)

Het eiland Komodo is gelegen tussen de eilanden Soembawa en Flores . Het eiland Komodo meet van noord naar zuid 36 en van oost naar west 16 km. De hoogste berg is 730 meter. Komodo behoort tot de Kleine Soenda-eilanden . Het eiland Komodo werd in...
Lombok

Lombok

Ten oosten van het drukke Bali ligt Lombok , een eiland met witte zandstranden en spectaculaire duikgelegenheden. De machtige vulkaan Gunung Rinjani is de op twee na hoogste berg van Indonesie. Rivieren stromen van zijn hellingen en leveren water voor...
Rinca (Indonesië)

Rinca (Indonesië)

Het Indonesische vulkaaneiland Rinca behoort tot de Kleine Soenda-eilanden , is onderdeel van het Nationaal Park Komodo en is gelegen tussen de eilanden Soembawa en Flores . Rinca is iets kleiner dan Komodo en net zo aantrekkelijk. Boten komen...
Soembawa (Indonesië)

Soembawa (Indonesië)

Soembawa is een van de Kleine Soenda-eilanden (Nusa Tenggara). Het ligt tussen Lombok in het westen en Flores in het oosten. Het eiland is ongeveer half zo groot als Nederland en is dunbevolkt met zijn circa 1 miljoen inwoners. Soenda-eilanden...

Indonesische volkeren
Indonesië is het land van de vele volkeren. De verschillende eilanden van Indonesië vormen het woongebied van ruim 300 verschillende etnische groepen, elk met een eigen identiteit en uiterlijk. Doordat deze groepen allemaal eigen gebruiken en gewoontes hebben heeft Indonesië een bijzondere cultuur.

Taal
Het Bahasa Indonesia is de officiële taal van de Republiek Indonesië. Maar slechts zeven procent van de bevolking heeft het Bahasa als moedertaal. Voor de rest zijn er meer dan 300 lokale taalvormen.

Godsdienst
De Indonesische grondwet garandeert de vrijheid van godsdienst voor religies met een oppergod. De islam, het christendom en zelfs het hindoeïsme zijn erkend door de staat.

De islam is de belangrijkste godsdienst in Indonesië. 90% van de Indonesiërs is moslim. De islam is toch geen staatsreligie, maar de sharia – de islamitische wetten – worden wel steeds vaker algemeen geldend verklaard.

Geschiedenis
Indonesië heeft een zeer bewogen geschiedenis.  Een half miljoen jaar geleden begon die geschiedenis met de Java-man.  Lange tijd waren het Hindoestaanse en later Islamitische rijken die het land regeerde. Later waren het de Europeanen – lees: de Nederlanders – die de verschillende eilanden hun wil dicteerde.

De staat
In 1945 verklaarde Indonesie zich onafhankelijk. In 1949 werd de Indonesische onfhankelijkheid erkend doorNederland. De nieuwe Indonesische Grondwet van 1949 gaf het land een federale basis.

Klimaat
Indonesie heeft tropisch regenklimaat, de gemiddelde maandtemperaturen verschillen maar weinig. Het jaargemiddelde ligt rond de 25 tot 27°C. De maximumtemperatuur kan oplopen tot zo’n 36°C. Hoe hoger je komt in de bergen hoe kouder het wordt.

In Indonesie valt de neerslag niet gelijkmatig over het jaar. De droge periode valt meestal van mei tot oktober, dit is de gunstigste periode om te reizen. Het is dan wel erg warm, maar geheel droog is het nooit. Een buitje in de middag kan alles weer opfrissen.

Vulkanen
Indonesië telt honderden vulkanen, de een nog indrukwekkender dan de andere.

Al eeuwen lang weten de Indonesiers dat de grond rondom vulkanen erg geschikt is om landbouw te bedrijven.  Bij een vulkaanuitbarsting stroomt er vloeibare lava over zijn hellingen. Lava bevat veel voedingsstoffen voor planten.

Op Lombok ligt de vulkaan Gunung Rinjani. Deze vulkaan beklim je normaal gesproken in drie dagen.  Wie echter rustiger aan wil doen, kan ook kiezen voor een langer durende trek. Maar hoe lang je er ook over doet, bereid je voor op een spannende, uitputtende en vooral indrukwekkende reis.

Walacelijn
De Wallacelijn scheidt Indonesie in twee delen: een gebied met overwegend Aziatische diersoorten en een gebied met Australische diersoorten. De Wallacelijn, de denkbeeldige lijntussen de twee zones, loopt tussen Bali en Lombok. Tijdens de ijstijd was het gebied ten westen van de lijn (Sumatra, Kalimantan, Java, Madura en Bali) nog verbonden met het vasteland van Azië waardoor de dieren zich hier vrij konden verplaatsen. De Wallacelijn was een diepe zeetrog die het dierenverkeer tegenhield.

[raw]

Grotere kaart weergeven


[/raw]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *