Costa Rica

Costa Rica is het land van uitgestrekte nevelwouden en mangrovebossen, actieve vulkanen met gloeiende lavastromen en pruttelende modderpoelen, koffie- en bananenplantages, stille dorpjes en verlaten stranden. Het land is niet veel groter dan Nederland. Afstanden zijn klein, maar de (bio)diversiteit is enorm. Tijdens je eerste dagen sta je versteld van alle geluiden van apen, kikkers en vogels, terwijl je slingert tussen boomtoppen of baddert in warmwaterbronnen of watervallen.

Inhoud van dit hoofdstuk

Arenal vulkaan

Arenal vulkaan

Vanaf 1500 was de Arenal een slapende vulkaan, tot de eruptie van 1968 waarbij drie dorpjes en meer dan 40 vierkante kilometer aan landbouwgebied en bos werd bedolven onder lava en puin. De Arenal vulkaan is een van de tien meest actieve vulkanen ter...
Manuel Antonio park

Manuel Antonio park

Op 7 km van de stad Quepos ligt het Parque National Manuel Antonio. Het park wordt sinds 1972 beschermd. Het is een klein park en omdat het makkelijk bereikbaar is vanuit San Jose, een zeer populaire toeristenbestemming. Ondanks de drukte is het park ...
Puerto Viejo de Sarapiqui

Puerto Viejo de Sarapiqui

Puerto Viejo de Sarapiqui ligt aan de rivier de Rio de Sarapiqui. In dit gebied leven bijna de helft van alle in Costa Rica voorkomende vogels. In de nabijheid van je lodge kun je op je gemak felgekleurde kikkertjes en hagedissen en reusachtige blauwe...
Rincón de la Vieja

Rincón de la Vieja

De bergketen Rincón de la Vieja is een natuurgebied met veel vulkanische activiteit. De vulkaan Rincón de la Vieja waarnaar het park genoemd is, is 1853 m hoog. De Santa Maria vulkaan ernaast is nog een stukje hoger (1916 m). Dit alles is omgeven door e...
Tortuguero

Tortuguero

Het nationale park Tortuguero is het meest spectaculaire natuurgebied van Costa Rica. Tortuguero is één van de belangrijkste nestgebieden voor de groene zeeschildpad. Op het langgerekt en ongerept strand leggen drie soorten schildpadden hun eieren. I...

Geografie

De republiek Costa Rica (letterlijk: Rijke Kust) ligt tussen Panama en Nicaragua. Het ligt op de landengte van Centraal-Amerika, tussen de Grote Oceaan en de Caribische Zee. Het terrein is overwegend vlak, maar in het midden loopt een bergketen, die deel uitmaakt van de Centraal-Amerikaanse cordilleras. Costa Rica ca. 1,4 keer zo groot als Nederland en het op twee na kleinste land van het Amerikaanse vasteland. Op sommige plaatsen is Costa Rica minder dan 145 km breed.

[raw]
Grotere kaart weergeven[/raw]

Het hoogste punt van Costa Rica is de Cerro Chirripo (3810 meter hoog). In het land bevinden zich uitgestrekte nationale parken en reservaten. Een kwart van het land is beschermd natuurgebied, als nationaal park, biosfeerreservaat, of als indianegebied.

Het kustgebied langs de Stille Oceaan is heuvelachtig, met hier en daar kleine kustvlakten, baaien en schiereilanden. Je vindt er savannelandschappen, bossen, tropisch regenwoud en donkere vulkanische zandstranden.

De kuststrook in het oosten, de kant van de Caribische Zee, is zeer gevarieerd en bestaat uit mangrovebos (o.a. rode mangrove en zwarte, witte, thee-, en knoopmangrove), moerassen, lagunes, regenwoud en palmenstranden.

Het bergland in het noorden van Costa Rica is vulkanisch. Costa Rica kent vooral stratovulkanen met hun bekende kegelvorm. De enige vulkaan die nog regelmatig van zich laat horen is Arenal. Deze vulkaan spuugt meerdere keren per dag onder luid gerommel een wolk van gloeiend as en gruis uit.

Klimaat

In Costa Rica heerst het hele jaar door een aangenaam subtropisch klimaat. Toch zijn er in dit relatief kleine land grote verschillen. Dat komt door de Cordillera, de bergketen die midden door het land loopt. Aan de kusten is het heet en tropisch, maar op het centrale plateau is het een stuk koeler en in de bergen soms zeer koud.

In het hoogland van Costa Rica zijn de temperaturen over het algemeen zeer aangenaam, waar ze in de laagvlaktes – voor ons hollanders – soms iets te hoog zijn. Maart en april zijn de warmste maanden van het jaar, hoewel de temperatuursverschillen tussen de warmste en de koudste maand niet meer dan 4 °C is. Aan de kust ligt de gemiddelde temperatuur op 26 ° 27 °C. Op 1000 m hoogte (de Centrale Vallei) is het jaargemiddelden zo’n 20 °C. Hoog in de bergen kan het ’s nachts bijzonder koud zijn.

Politieke situatie

Costa Rica heeft een lange democratische traditie. In tegenstelling tot veel andere Centraal-Amerikaanse landen, die lange tijd bananenrepublieken zijn geweest, is Costa Rica een stabiel en schoon land. Sinds een kleine burgeroorlog in de jaren ’40 hebben er geen grootschalige geweldsuitbarstingen plaatsgevonden. In 1949 schafte president Jose Figueres Ferrer het leger af, waardoor Costa Rica een van de weinige landen zonder leger is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.