Manaus - encontra das aguas

Brazilie

Manaus - encontra das aguas
Brazilië is een groot en tropisch land met heel bijzonder natuurlijke en culturele attracties. Een land met fantastische stranden, een enorm regenwoud en bruizende steden.
Het rijke ecosysteem van het regenwoud maakt een reis over of langs de Amazonerivier tot een fantastisch avontuur.

Kenmerkend

Brazilië is 240 maal zo groot als Nederland, qua oppervlakte het vijfde land van de wereld en qua bevolkingsomvang het zesde land. De langste afstand over de weg is die van Rio Branco in het uiterste zuidwesten naar het aan de noordkust gelegen Natal: 5618 km.

In Brazilië wonen nu 175 miljoen mensen. Dat waren er in 1950 nog maar 50 miljoen. De laatste decennia hebben de Brazilianen het boeren bestaan veelal verruild voor het leven in de stad. In de stad is echter voor lang niet iedereen werk te vinden, waardoor er veel armoede is. Sao Paulo is de grootste stad met bijna 20 miljoen inwoners, gevolgd door Rio de Janeiro 10 miljoen inwoners.

De Brazilianen hebben hun wortels in drie volkeren:

  • de indianen
  • de europese immigranten; en
  • de afrikaanse slaven.

Met uitzondering van de indianen in verafgelegen gebieden spreken de Brazilianen Portugees.

De grootste groep nog traditioneel levende indianen zijn de Yanomani. Ze leven voornamelijk van de jacht en het verzamelen uit de natuur. De Yanomani leven aan de bovenloop van de Rio Negro.

Brazilië is een republiek met aan het hoofd een president. De regering zeteltin Brasilia Distrito Federal. In de 27 deelstaten staat een gouveneur aan het hoofd, hij wordt direct gekozen. De deelstaten bepalen het beleid voor onderwijs, verkeer en vervoer, huisvesting en bedrijfsvestiging en -investeringen. De federale overheid gaat over het economisch en financieel terrein.

Vakantieland

Het hoogseizoen valt in Brazilië van December tot Maart. In deze periode komen zowel de buitenlandse bezoekers als de Brazilianen vakantie vieren en dan zijn ook de meeste feestdagen.

Weer en klimaat

Brazilië staat bekend als tropisch land. Toch bestaan er grote verschillen.

In Rio de Janeiro kan de vochtigheid in de zomer behoorlijk oplopen, met temperaturen rond 28° C. Van oktober tot januari valt de meeste regen. Tijdens de winter ligt de temperatuur rond 23° met afwisselend regenachtige en heldere dagen.

Het tropisch regenwoudklimaat heerst in het grootste deel van het noorden. Het Amazonegebied is een van de meest regenachtige plekken op aarde. De regen valt vooral van december tot mei, dan kan reizen erg lastig zijn. De temperatuur varieert in de regentijd van 23 tot 30° C.

Ook de rest van het jaar vallen er nog regelmatig buien, maar die duren meestal niet langer dan een uur of twee. Het droge seizoen valt van juli tot november met temperaturen van 26 to 40° C.

Route

Belem is een stad vol cultuur aan de mond van de Amazonerivier. Vanaf hier kun je het bosrijke schiereiland Ilha de Marajo verkennen. In Monte Alegre kun je oude rotstekeningen zien, van de oudste mensen in het Amazonegebied. Stroom opwaarts ligt Santarem, een fijne stad met leuke attracties in de omgeving. Hier zie regelmatig dolfijnen zwemmen in de Amazonerivier. Aan de overzijde ligt het plaatsje Alenquer met prachtig en weinig bezocht platteland. Weer verder de stroom op ligt Manaus de grootste stad aan de Amazone. Deze stad is het centrum voor trektochten de jungle in, door het Reserva Xixauau-Xiparina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.