Kaap de Goede Hoop

Zuid Afrika, Lesotho en Swaziland

In juli 2004 was ik op vakantie naar Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho.

De reis begon in Kaapstad en ging via Stellenbosch, de Hoop en Knysna richting de Karoo woestijn. Dan naar Lesotho waar we met pony’s een authentieke gemeenschap in de bergen bezochten en ook overnachten. Vervolgens bezochten we de nationale parken van Royal Natal (voornamelijk wandelen) en HluHluwe (game drive en boottocht). We gingen dan naar Swaziland en het wereldberoemde Kruger National Park. Via de canyon van de blyde rivier tenslotte naar Pretoria, vanwaar we op 3 augustus weer naar
Nederland vertrokken.

De vlucht was voorspoedig verlopen. Op het vliegveld onmoette ik al de eerste groepsgenoten die mij herkende aan het baggagelabel van Djoser: Deborah en Sjaak. De meeste mensen van de groep zitten bij elkaar in het vliegtuig, dat is erg leuk.

We verbleven in Kaapstad in hotel Planet Africa. De kamers waren keurig, niet groot maar wel netjes.

Robbeneiland en Tafelberg
Locatie: Cape Town
Programma: Kick-off, bezoek Robbeneiland,
bezoek Tafelberg

Na het ontbijt, om half tien is de kick-off van de reis. De driver is Lance,
hij vertelt ons wat ons te wachten valt. Samen met Charles, de zwarte courier (kok) uit Tanzania begeleidt hij de reis.

De boot vaart in 25 minuten van het Waterfront naar Robbeneiland. De gids is een ex-politiek gevangene van Robbeneiland. Hij vertelt uit eigen ervaring over het leven als politiek gevangene: over het voorrecht om te mogen lezen, over hoe ze kennis deelde, over dwangarbeid en over het zelf reinigen van de cel. Daarnaast wordt er uitgebreid stilgestaan bij het verblijf van Nelson Mandela.

Kaap de Goede Hoop en Boulders Beach (Pinguins)
Locatie: Cape Town
Programma: boottocht naar zeehonden, wandelen naar Kaap de Goede Hoop, Boulders beach, Simons Town.

Vandaag maken we een dagtocht met de Safari-truck. We rijden naar Hout Bay, waar we aan boord gaan van een boot die ons even buiten de baai een grote groep zeehonden laat zien. Het is erg koud aan boord, de zon komt nog niet op van achter de bergen.

Dat is een uurtje later wel anders, als het lekker warm wordt. We gaan het Cape of Good Hope Nature Reserve binnen. Vanaf de parkeerplaats wandelen we naar Kaap de Goede Hoop. Een mooie wandeling met uitzicht op ‘Cape Point’, ‘Cape of Good Hope’ en een prachtige baai. Onderweg zien we heel veel Rock Dassies, en die beesten zijn beslist niet bang. Daarnaast landschildpadden, een kameleon, bontebokken en struisvogels.

Op Boulders Beach zien we de Afrikaanse pinguin. Hoewel de loopbruggen het geheel een beetje een dierenpark idee geven, is het toch leuk om die grappige beesten te zien.

Kaapstad
Startlocatie: Cape Town
Bestemming: Stellenbosch
Programma: bezoek Stellenbosch, kennismaking met de tent, Spier wijnen

Vandaag verlaten we Cape Town. We rijden een klein stuk naar Stellenbosch. Daar drinken we koffie en bezichtigen de stad. Veel huizen zijn in Nederlands of Engels koloniale-stijl. We bezoeken de prachtige Oom Sammie se Winkel met veel producten uit het verleden.

Charles, onze courier kookt ’s avonds sadza op een houtvuur. Sadza is een dikke maispap die in zuidelijk afrika gewoonlijk gegeten wordt met een stoofpotje van groenten en kip, vlees of vis. Hij vraagt ons te eten met onze handen, zoals ze dat ook bij hem thuis doen.

De Hoop
Stellenbosch Bestemming: De Hoop Nature Reserve Programma: rijden naar De Hoop, Walvissen en dolfijnen spotten

Naar Knysna
Startlocatie: De Hoop Nature Reserve
Bestemming: Knysna
Programma: rit naar Knysna, stad verkennen en orrienteren op bezigheden voor de vrije dag

Het was erg koud vanacht in De Hoop. De dauw heeft de tent nat en de kleding klam gemaakt. Gelukkig heeft Charles het vuur al vroeg opgepookt, zodat we ons kunnen opwarmen.
Knysna is 400 km rijden. Morgen is een vrije dag, ik besluit dan te gaan zeilen.

Knysna
Locatie: Knysna
Programma: vrije dag (zeilen, lunchen, relaxen)

Om half elf vertrekt de catamaran. Samen met Rick & Brigit en Henk en Natascha varen we door de Knysna lagoon naar The Heads vlak voor de kust. Bij het betreden van de grote Indische Oceaan trotseren we enige hoge golven. Verder is het een heerlijke rustige vaart.
Na terugkomst hebben we lekker gelunched in een restaurantje in het Waterfront. Ik koos voor de Catch of the Day, een line fish. Die smaakte prima!

Door de Karoo naar Graaff-Reinet
Startlocatie: Knysna
Bestemming: Graaff-Reinet
Programma: rit door de Karoo naar Graaff-Reinet, bezoek NP Valley of Desolation

De rit van Knysna naar Graaff-Reinet gaat door de Great Karoo woestijn. Al snel wordt het landschap dus minder groen. Op de camping staan bij aankomst al drie volkswagenbusjes klaar, waarmee we door het nationale park worden gereden. De gids verteld in het Afrikaans. We zien veel bokken, kudu’s, aapjes en een black eagle.
Bovenop de berg hebben we een enorm uitzicht over de Karoo. De bergen in de verte zijn wel 150 km ver weg. Bij de rotsformatie die men Valley of Desolation noemt, laten we de zon ondergaan onder het genot van een drankje.

Spectaculaire rit naar Lesotho
Startlocatie: Graaff-Reinet
Bestemming: Malealea,
Lesotho
Programma: 600 km lange rit naar Lesotho

We zijn vroeg op pad, maar stoppen ook regelmatig voor boodschappen en een plaspauze. Bij Wepener gaan we de grens over. We staan in de rij voor een uitreis-stempel voor Zuid Afrika en een 14 dagen visumstempel voor Lesotho.

Het straatbeeld is direct heel anders. Het eerste dat opvalt is de bedrijvigheid en gezellige chaos. Zuid Afrika voor de grens bestond uit oneindig lange vlaktes waardoor keurig nette wegen lopen waarlangs regelmatig mensen zitten, niks te doen. Langs de Maloti Route door Lesotho is het een groot feest. Als de mensen onze truck zien aankomen rennen ze naar de weg en juichen ons toe. Fantastisch!

Lance twijfelt bij een bewegwijzeringsbord naar onze camp site: Malealea Lodge 33 km. Hij rijdt door, keert en neemt de afslag alsnog. Het blijkt een foute beslissing, het begin van een spectaculaire rit over een smalle bergweg. De truck schudt en hobbelt. Na een uur wordt het donker, de omgeving pikzwart. De stemming in de bus wordt jolig van angst en spanning. De juffen in de groep beginnen liedjes te zingen.
Rond negen uur komen we weer op de Maloti Route en een kwartie later komen we aan op de camping. Lance vertelt dat het halverwege volgens zijn GPS nog 1.8km hemelsbreed naar de camping was, terwijl wij nog vele kilometers rond de berg moesten rijden om op de bestemming te komen. Ook hij is blij en opgelucht dat hij veilig de bestemming heeft bereikt.
We kunnen vanacht in een rondafel slapen. Luxe: een stenen hut met echt bed voor 25 rand per persoon.

Bijzonder ponytocht door het landschap van Lesotho
Locatie: Malealea, Lesotho
Programma: ponyrit naar kleine Lesotho gemeenschap

We ontbijten en pakken onze zadeltassen. We gaan vandaag per pony naar een kleine gemeenschap, een tocht van zo’n 5 uur. Een beetje zenuwachtig ben ik wel. En al na 10 minuten begint mijn paard eigenwijs te worden: hij loopt het veld in. Een gids grijpt snel in en corrigeert het beest.
De afdaling naar de rivier is enorm stijl. Het hoogteverschil is meer dan 100 meter. De paarden maken stappen van wel 60 centimeter diep. Het pad zigzagt naar beneden. Sommige stukken zijn glad, andere vol met grote stenen. Ik ben blij als ik beneden ben bij de rivier, maar al snel moeten we verder, de berg weer op.
Onze eindbestemming is een kleine gemeenschap, bestaande uit zo’n 12 rondavels. Er is geen water, het toilet een hokje met gat in de grond. De varkens en kippen lopen los.
We slapen deze nacht in drie authentieke rondavels, 5 tot 10 man per hut. Er zijn matrassen en kookgerei. Verder eigenlijk niets, dus we gaan vroeg slapen. Het was een indrukwekkende dag.

Terug naar de Lodge
Locatie: Malealea, Lesotho
Programma: The Ribaneng Waterfall Trek”>Ponyrit terug naar de lodge
Om zeven uur zitten we weer op de pony. Het is erg koud, de rijp daat op het gras. De route is iets makkelijker dan die van gisteren. Sommigen zetten de paarden continu aan om in draf te gaan. Dat heeft tot gevolg dat andere paarden volgen, ook mijn paard. Het beest gaat zelfs een keer in galop: dood eng!

Ook vandaag moeten we langs het stijle stuk bij de rivier. De grond is op sommige stukken bevroren en spekglad.

Rond een uur zijn we terug in Malealea Lodge. Ik ben gebroken. Zere kont, scheve benen. We drinken iets in de bar en dat smaakt na zo’n rit extra lekker. Het waren twee bijzondere dagen. Het was vermoeiend en ik heb nooit echt relaxed op de pony gezeten. Toch had ik dit niet willen missen. Het prachtige uitzicht, de kinderen langs de rit, de overnachting, het was zeer indrukwekkend! We zijn hartstikke smerig. De kleren stinken naar paard. Mijn fleech-trui heb ik snel even gewassen want die moet de rest van de vakantie nog mee. ’s Avonds speelt de Malealea band. Erg leuk, soms zelfs comisch. Na afloop drinken we nog een drankje in de bar. Het is erg gezellig.

Naar Royal Nathal NP

Startlocatie: Malealea, Lesotho
Bestemming: Royal Natal National Park
Programma: rit via Maseru
(hoofdstad Lesotho) en Golden Gate NP naar Royal Nathal NP

Mijn fleech-trui is vanacht toch vrijwel droog geworden. En vanochtend krijg ik ook de kleren terug die ik voor 25 rand heb laten wassen. Daar moet ik het de rest van de vakantie mee kunnen doen.
Charles heeft vanochtend wentelteefjes gemaakt. Dat is erg lekker, met stroop en suiker. We rijden via Maseru naar de grens. Daar krijg ik weer nieuwe stempels en stickers in mijn paspoort. Mooi hoor! In Ladybird doen we boodschappen. In Clarens genieten we van ons standaard lunch: brood, sla, kaas, worst met mayo en ketchup. Het Royal Nathal, en het gebied rond de Mont-aux-Source in het bijzonder is prachtig. We kamperen op de Mahai camping. Vanavond kookt Lance een tradioneel voortrekkers gerecht. Op het houtsvuur worden in een grote gietijzeren pot een kippendelen gebakken. Het vlees wordt met flink bier geblust en op smaak gebracht met enkele potten kruidige saus. Het gerecht wordt afgemaakt met twee zaken diepvriesgroente. We eten het geheel met rijst.

Royal Nathal National Parc
Programma: geen

Charles heeft weer zijn best gedaan op het ontbijt: gepocheerde eieren, gebakken worstjes, joghurt en brood.
Ik wandel met Dick en Jannet via Tiger Falls, naar de look out, het Gudu Bush en via de ingang van het park terug naar de camp site. Verder een luie dag.

Naar Hluhluwe
Startlocatie: Royal Nathal NP
Bestemming: Hluhluwe (spreek uit als ‘schloeschloewie’)

De lucht is vanochtend betrokken en het waait. De rit is in het begin wel aardig, maar hoe dichter we bij de kust komen, hoe saaier het wordt. Het uitzicht bestaat voornamelijk uit productiebos, en suikerrietvelden. Aan het eind van de dag komen we aan bij de lodge. Er zijn vijf luxe hutten voor vier personen. Ik slaap in de hut bij Chantal, Carola en Geertje.

We spelen een spelletje ‘Stap op’ en eten een gefrituurd visje.

Hluhluwe boottocht en game drive
Locatie: Hluhluwe
Programma: boottocht, game drive door Hluhluwe Umfoloze NP

We gaan vanochtend met een bootje varen over de Hluhluwe. We willen allemaal graag nijlpaarden en krokodillen zien. We worden met landrovers naar de aanlegsteiger gebracht. Het is vanochend bewolkt en waait. Onze gidsen Jerome en Johan waarschuwen dat de meesten beesten zich met dit weer in het riet verschuilen. Tijdens de boottocht zien we eigenlijk alleen vogels: de slangenekvogel, de ibis en een ijsvogel. Halverweg zien we opeens een groot beest zwemmen. Johan keert de boot en vaart bijna over hem heen. Het is een Nyala. Het beest is flink uitgeput. Omdat de oevers hier zo stijl zijn, kan hij niet uit het water komen. Johan pakt de nyala bij z’n grote oren, om het beest aan land te brengen. Na lang zoeken vinden Jerome en Johan een over met weinig riet. De Nyala wordt langs de boot naar de voorkant van de boot getrokken en vervolgens met touwen op de oever getrokken. Nu moet hij het verder zelf doen.
’s Middags maken we de eerste game drive met onze eigen safari-truck. Direct na de ingang staan twee neushoorns. Iedereen schiet naar de rechterkant om foto’s te maken. We zien erg veel beesten: o.a. olifanten (van ver), warthogs (Pumba uit The Lion King), vervet-apen, giraffen, impala’s en nyala’s.

Naar Swaziland
Startlocatie: Hluhluwe
Bestemming: Milwane Game Reserve, Swaziland
Programma: rit naar Milwane, bezoek kaarsenfabriek

Het regent vanochtend en dat is wennen. Onze safari-truck blijkt flink te lekken. We gaan vandaag naar Swaziland, dus we krijgen weer een paar stempels in het paspoort erbij! Swaziland is in vergelijking met Lesotho iets welvarender. De wegen zijn verhard en de huizen die wij zien hebben allemaal electriciteit. Onderweg gaan we bij een kaarsenfabriekje langs. Men boetseert kaarsen in de vorm van beesten: olifanten, neushoorn, nijlpaarden. Toch wel erg leuk!

Tijdens de lunch is het gelukkig even droog. Charles bakt hamburgers, die we op een broodje met sla, tomaat en saus doen. Lekker, zo’n warme lunch in dit frisse weer.

De camping voor de komende twee nachten ligt midden in het Milwane Game Reserve. Bij de ingang zien we direct twee nijlpaarden. Natuurlijk willen we die van dicht bij zien! Deze beesten blijken ’s middags om drie uur te worden bijgevoerd, als toeristische attractie.

Een dag in Swaziland

Locatie: Milwane Game Reserve, Swaziland
Programma: vrije dag (bezoek primairy school, souvenir market, wandeling)

We hebben vandaag een vrije dag. Voor sommige betekend dat uitslapen. Andere, zoals ik, zitten daardoor noodgedwongen te wachten tot er duidelijkheid komt wanneer Lance op pad gaat met de Truck. Want Lance wacht op de groep… Om half elf vertrekken we naar de lokale primairy school. Als we daar aankomen, blijkt dat ook wij een grote attractie zijn. Als er een ballon naar buiten wordt gegooid, wordt er haast om gevochten.
Het hoofd van de school leidt ons rond. Er zitten zo’n 320 kinderen op deze school. Zij krijgen les van 14 leerkrachten. De school heeft een eigen keuken, zodat de kinderen niet met een lege maag in de klas hoeven te zitten. Het voedsel wordt door de school zelf verbouwd, de kinderen helpen daarbij. We mogen rondkijken in een klas met jongen leerlingetjes. Ik maak een foto van twee jongetjes en laat hun het plaatje op het lcd-schermpje zien. Dat hebben ze nog nooit gezien en dat willen ze allemaal wel zien. Ze herkennen zichzelf en hun klasgenootjes. In een mum van tijd heb ik tien jongens en meisjes om me heen die allemaal het wonder van de digitale fotografie willen zien. Fantastisch!

De juf vraagt de klas om liedjes te zingen, sommige ken ik ook. Ik had niet verwacht dat zo’n schoolbezoek zo leuk zou zijn.
Na de school bezoeken we een souveniermarkt. Hier kunnen we alle soorten souveniers inkopen: houten en stenen safari-beesten, batikdoeken, schilderijen, kettingen en armbandjes, schalen en manden. Zodra je voor een kraam langsloopt, vragen de verkoopsters je om binnen te komen. “Nice paintings, sir. Special price for you.” ’s Middags hebben we nog tijd voor een korte wandeling door het Milwane Game Reserve. Eerst even langs bij de nijlpaarden bij de ingang, die dan net gevoerd worden. Daarna het wild tegemoet. We lopen midden door een groep zebra’s, dat is prachtig! Bij een riviertje zien we van dichtbij een kudu en impala. Maar dan is het al weer tijd om richting kamp te gaan, want het wordt hier vroeg donker.

Naar Kruger NP
Starlocatie: Milwane GR, Swaziland
Bestemming: Berg en Dal, Kruger National Parc
Programma: rit door Swaziland naar Kruger, onderweg boodschappen doen

De tent is een beetje vies, maar gelukkig is het weer weer opgeklaard, dus die droogt vanmiddag wel weer. We rijden via Piggs Peak (plaspauze) naar grens bij Jeppes Reef. In Malelane gaan we boodschappen doen en ik laat mijn foto’s op cd zetten (60 rand). ’s Middags gaan we game driven in onze eigen safari-truck. We hebben maar anderhalf uur en kunnen dus niet ver weg. We zien gelukkig nog wel een grazende olifant die een boom omduwt. Geweldig om te zien met welk speels gemak zo’n boom valt. We zien nog een andere “olifant in must”. Dat is een olifant die door hormonen gedreven ‘op zoek is’ en waar je erg voorzichtig mee moet zijn. Lance, onze chaufeur weet wat hij doet. En als de olifant met zijn oren begint te klapperen, zet Lance de truck in z’n achteruit.

Ochtend en avond game drive
Startlocatie: Berg en Dal (Kruger NP)
Bestemming: Skukuza (Kruger NP)

Nachtdieren zoals stekelvarkens, bush-babies en luipaarden zie je in het donker en tijdens de schemering. Daarom stelt Lance voor om gelijk bij het openen van de poort, om zes uur ’s ochtends, te vertrekken naar de tweede kamping in het Kruger park. Sommige groepsleden hebben daar erg veel moeite mee. Er wordt afgesproken dat we om half zeven vertrekken, maar dat wordt uiteindelijk zeven uur. Te laat. Het is al een uur licht en we zien geen bijzondere beesten. Wel veel vogels en impala’s, maar het grote wild laat het afweten.

Om kwart voor vijf ’s middags staan we klaar voor de night game drive. In een open bus uitgerust met een paar felle lampen gaan we tijdens de schemering en in het donker door het park rijden. Natuurlijk willen we graag een luipaard zien, de moeilijkste van de ‘Big Five’. We zien Giraffen, Nijlpaarden, Olifanten met jongen, Bush baby, Konijnen, Impala’s en Buffels. Helaas geen leeuwen of luipaard, wel een staart van een boskat.

Op zoek naar de leeuw

Locatie: Skukuza
Programma: Game Drive

Omdat we afgelopen nacht tijdens de night game drive geen luipaard gezien hebben, willen we vandaag wel heel graag een leeuw zien.
Na het ontbijt om zeven uur, rijden we een tijd lang langs de Sabie-rivier opzoek naar game. We zien een grote groep apen, waar we lange tijd van genieten. Verder ook veel vogels, giraffen en buffels.

’s Middags hebben we het geluk om een Hyena familie te zien. Ze liggen op de hoek van een kruispunt. De jongen vluchten bij ieder eng geluid de rioolpijp in. Ook vandaag geen leeuw gezien!

Mpumalanga in mist en regen

Startlocatie: Skukuza (Kruger NP)
Bestemming: Blyde River Canyon
Programma: game drive via Satara, vervolg rit naar Blyde River Canyon

Lance wil ons graag nog wat bijzonder wild laten zien en kiest daarom voor een route naar het noorden, dwars door Kruger parc. Die strategie betaald zich uit als we een jachtluipaard met jongen zien. Wat een prachtige beesten.

Lance rijdt deze middag weer eens fout, waardoor we een flinke omweg maken. Helaas is het zo mistig dat we niets meekrijgen van het prachtige uitzicht. Als we eindelijk bij de camping aankomen regent het. Voor het eerst wordt ook de grote eet- en kooktent opgezet.

Naar de eindbestemming: Pretoria
Startlocatie: Blyde River Canyon
Bestemming: Pretoria
Programma: Bourke’s Luck Potholes, God’s Window, rit naar Pretoria

Vanochtend worden we voor de laatste keer wakker in de tent. Die laatste drie dagen leef je toch een beetje naar het einde toe. De tent moet dit keer zo schoon mogelijk in de zak, dat is nog een hele klus.
Voor de Djoser-groep naast ons (die net beginnen en richting kaapstad reizen) is het ochtendritueel nog onwennig. Het is vanmorgen nogsteeds erg mistig, maar een bezoek aan Bourke’s Luck Potholes is toch de moeite waard. De cilindrische vormen zijn ontstaan door het samenkomen van de met grind gevulde Truer rivier en de met zand gevulde Blyde rivier. Helaas is God’s Window vandaag gesloten vanwege de mist. De reis naar Pretoria is lang, maar we rijden flink door. Rond vijf uur komen we bij het hotel aan. In de bar drink ik een biertje met Lance. Daarna gaan we met alle singles eten in een italiaans restaurant in Hatfield.

foto van glas-in-lood-raam van de Regina Mundi Catholic Church
Kinderen spelen op het beeld Paul Kruger op Church Square in Pretoria

Pretoria en Soweto
Vanochtend gaan we in busjes naar Soweto, het vanouds zwarte deel van Johannesburg. Onder begeleiding van een lokale gids bezoeken we een township en mogen we binnen kijken in een huisje van hout en blik. De eigenaar leeft echt zeer sober. Tegelijkertijd zien we tussen die povere huisjes ook hele mooie woningen van mensen die blijkbaar wel succes hebben. We bezoeken de Regina Mundi Catholic Church die een belangrijke rol speelde in de Soweto-opstand in de jaren 70, The Nelson Mandela Museum en The apartheid museum. De middag brengen we door in Pretoria.

Mijn andere verre reizen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *