Beeld van Fernando Botero - Paard

Colombia

In juni 2011 was mijn vakantiebestemming Colombia. Een land dat nog niet veel toeristen trekt, maar wel veel te bieden heeft, al zijn dat geen bekende attracties. Het is een redelijk ontwikkeld land, maar het kent nog wel veel armoede. Er is goed onderwijs, goede wegen, goed openbaar vervoer en veilig drinkwater. Het is een vruchtbaar land met een groeizaam klimaat.

Het reisschema zag er als volgt uit:

De hoofdstad Bogotá ligt op 2600 meter hoogte tussen de bergen. Het is er het hele jaar vrij koel (19 graden en vaak bewolkt).

Bogota is een stad van koloniale kerken én wolkenkrabbers. Een stad van kronkelwegen en vijfbaans snelwegen. Een stad van sloppenwijken en kleurijke koloniale vila’s. De oude wijk in Bogota heet La Calendaria. Je vind er kleine winkeltjes, hotelletjes, restaurants en kerken.

De tweede avond nam onze reisbegeleidster ons mee naar een klein restaurantje met een lokale specialiteit: Tamales (een in banenbladeren gestoomde maaltijd van kerrie-maispap met stukken kip), plus “chocolate completo” (warme chocolademelk met kaas, brood met margarine en een maisbroodje). Het was geen groot succes!

We verlieten Bogota via het noorden. In Zipaquira bezochten we de Catedral de Sal, een zoutmijn waar een ondergrondse kathedraal van gemaakt is. In de lange toegang zijn veertien kleine kappelletjes. Daarna daal je af naar de Dome, de tempel die weer is opgesplitst in drie delen waarin de geboorte, het leven en de dood van Jezus worden uitgebeeld.

Villa de Leyva is een klein stadje dat zijn karakteristieke koloniale bouw in ere houdt. Het Plaza Mayor is een spectaculair koloniaal plein, omringd door witte huisjes met rode pannendaken. Het plein krijgt bij de zonsondergang een prachtig gouden gloed.

Via Bogota rijden we naar het zuiden, naar de rode woestijn Tatacoa.

Colombia is ook het land van indianen. Ze staan op de markt met vers fruit, armbandjes, wollen sjaals, manden en terracotta potten.

Op mijn reis trek ik door het gebied waar de Colombiaanse koffie wordt verbouwd: de Triángulo del Café, een heuvelachtig gebied dat ingesloten wordt door besneeuwde Andespieken. We verblijven even buiten Armenia. Naast ons hotel is een “finca”, een koffieboerderij, die gerund wordt door de zoon van de hoteleigenaresse. Het hotel ligt op een heuvel met prachtig uitzicht. Er is een zwembad met wirlpool. We hebben ten noorden van Armenia een canopytour gedaan boven een bananenplantage. Heerlijk zwieren boven de bomen.

Een klein stukje ten oosten van Armenia, midden tussen de groene heuvels, ligt Salento. In dit dorpje leeft men van de koffie productie, forellenkweek en het toerisme naar de Cocora vallei. Het dorpje heeft een leuk centraal plein waar de jeeps wachten om je naar de Cocora vallei te brengen.

De Cocora vallei wordt gekenmerkt door een adembenemend mooi landschap. Grasgroene heuvels met hoge wax palmen, de Palma de Cera is de hoogste palm ter wereld en Colombia’s nationale boom.

Manizales is een middelgrote stad, centraal gelegen in Colombia. Er wonen zo’n 450.000 mensen. Er zijn geen grote toerische trekpleisters, dit is het gewone Colombia.

Medellín is de tweede stad van Colombia. Een miljoenenstad. Het centrum is overweldigend, qua hoeveelheid mensen, maar vooral qua herrie. Winkels prijzen hun artikelen aan door met megafoons hun aanbiedingen te promoten. Na een uurtje wandelen door de winkelstraten waren we doodop.

Ons hotel Nutibara ligt aan het Plaza Botero. Op dit plein staan een groot aantal reproducties van Fernando Botero’s beelden. Het werk van Botero is direct herkenbaar aan de gladde, opgeblazen vormen en de onnatuurlijke verhoudingen van lichamen en voorwerpen.

Medellín is de ‘stad van de eeuwige lente’, met het hele jaar door zo’n 25 graden. In dit klimaat is het heerlijke om buiten te eten of op een terras te zitten.

Aan het eind van de reis gaan we naar de Caraïbische Noord-westkust, met oerwoud, blauwe zee, hagelwitte stranden en de schilderachtige plaats Cartagena.
Cartagena de Indias is de toeristische trekpleister van Colombia. Deze havenstad aan de Caraibische hete noordkust van Colombia is een echte badplaats, maar ook een stad met een prachtig historisch centrum. De stadsmuren rondom de Oude Stad (las Murallas) begrenzen de prachtige Spaans koloniale binnenstad die sinds 1980 op de werelderfgoedlijst staat.

De Islas del Rosario zijn een populaire dagtrip vanuit Cartagena. Vanuit de haven in Cartagena gaan ‘s ochtend een tiental snelle boten naar het Playa Blanca in het nationaal park Islas del Rosario. Het is een archipel van 30 eilandjes met mangrovenbossen en koraalriffen.

Colombia (Baobab groepsreis) weergeven op een grotere kaart

30 mei – Vlucht naar Bogotá
31 mei – Bogotá (hotel Platypus)
1 juni – Bogotá – Zipaquira – Villa de Leyva (Hotel Antonio Nariño)
2 juni – Villa de Leyva – Guatavita – Bogotá
3 juni – Bogotá – Tatacoa woestijn (Observatorium | woestijn)
4 juni – Tatacoa woestijn – San Augustín (hotel)
5 juni – San Augustín
6 juni – San Augustín – Popayán (hotel)
7 juni – Popayán – Silvia – Armenia
8 juni – Armenia (hotel)
9 juni – Armenia – Manizales (Estelar Recinto del Pensamiento Hotel)
10 juni – Manizales
11 juni – Manizales – Medellín (hotel)
12 juni – Medellín
13 juni – Medellín – Cartagena (hotel)
14 juni – Cartagena – Tayrona N.P. (TripAdvisor)
15 juni – Tayrona N.P.
16 juni – Tayrona N.P. – Cartagena ()
17 juni – Cartagena
18 juni – Cartagena
19 juni – Vlucht Cartagena – Bogotá, terugvlucht
20 juni – Terug in Nederland

Is it safe?
“Colombia, is dat niet het land van drugs en geweld.”
Maar tijden veranderen. Nu is het weer relatief veilig in Colombia. Er zijn wel veel militairen en politie op straat, zowel in de steden als langs de grote doorgaande wegen. Ook in de beruchte stad Medellín kan je nu weer in een café samen met de stamgasten naar voetbal op de tv kijken. Er zijn nog wel afgelegen gebieden waar de FARC voor problemen zorgt, het is verstandig om die te mijden. Ik heb me in de drie weken dat ik er was nooit onveilig gevoeld.

Lonely Planet
Short answer:yes.
Fine print: anything can happen. Jut as anything can happen in your home country, (…) Compared with neighbouring countries, in particular Venuzuela and Ecuador, Colombia is much safer. The avarage traveler visting the destinations included in this book will run little risk. The principal concern should be safety in the cities. A street-savvy traveler who keeps their wits about them is unlikely to be mugged, and if they are, coughing up what small amount of cash is on hand should avoid any further confrontation.

The risk of kidnapping or guerilla-inspired violance is negligible. (…) Remote pockets of the country, especially the high mountens and deep jungle, continue to be controlled by the Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) and/or paramilitaries. (…)

Bron: Lonely Planet Colombia, 5th edition june 2009

Een bezoek aan de toeristische gebieden zoals het koffiegebied (‘Eje cafetero’), Cartagena, Santa Marta, San Andrés, Provincia en Leticia levert geen veiligheidsrisico’s op indien de normale voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Dit geldt ook voor de rijkere wijken in de grote steden Bogotá, Medellín, Cali, Barranquilla, Popayán, Pasto en Villavicencio en de departementen Cundinamarca en Boyaca.

Bron: Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken | Meer info: Travel advise NZ; GB

Mijn andere verre reizen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.