iTunes bibliotheek verplaatsen naar NAS

Ik heb een Synology NAS aangeschaft om ruimte vrij te maken op de harde schijf van mijn desktop. Het leek me een mooie start om alle muziek te verplaatsen naar de NAS. De help van iTunes is in dit geval niet heel erg behulpzaam, maar het blijkt als volgt te werken:

Voorbereiding:
Maak de netwerkmap beschikbaar in Windows:
In de Windows Verkenner: Computer, rechts klikken Netwerklocatie toevoegen, kies Een aangepaste locatie selecteren.
Vul de netwerklocatie in, in de vorm \\<NAS-ip>\<map>, bijv “\\192.168.0.200\music”, klik op voltooien.

iTunes de muziek laten verplaatsen:

 • Zorg dat in de instellingen van iTunes (Voorkeuren -> Geavanceerd) de knop Werk map iTunes media bij geselecteerd is.
 • Wijzig nu de locatie van de map iTunes media naar een map op de NAS (in mijn voorbeeld “\\192.168.0.200\music”).
 • In iTunes: Vink het vakje ‘Kopieer bestanden naar iTunes Media bij toevoegen aan bibliotheek’ aan.
 • Nu de laatste maar belangrijkste stap: alles verplaatsen naar de externe harde schijf. Dit doe je door naar Bestand -> Bibliotheek -> Orden bibliotheek te gaan. Nu krijg je een venster waarin je moet kiezen voor Verzamel bestanden. Hierna worden alle bestanden gekopieerd naar je nieuwe map.

Om nu ruimte vrij te maken op de harde schijf van je computer, kun je, nadat alle bestanden gekopieerd zijn naar de NAS, alle muziek, films, video’s en podcasts verwijderen.

meer info: Apple Support

5 thoughts on “iTunes bibliotheek verplaatsen naar NAS

 1. Bedankt. Dit heeft mij erg geholpen om mijn iTunes bibliotheek te verplaatsen.

 2. Beste Michiel,

  ik heb het recent op dezelfde manier ingericht.
  Echter wanneer je een nieuw nummer via I tunes koopt, is er dan ook een handige manier mogelijk dat hij deze automatisch op de NAS zet?

  alvast bedankt voor je reactie,

  gr M-A

 3. Beste M-A,
  Bij mij worden aankopen in iTunes op de NAS gezet door iTunes. Ik denk dat het vinkje ‘Kopieer bestanden naar iTunes Media bij toevoegen aan bibliotheek’ daarvoor verantwoordelijk is.
  Michiel

 4. Werkt prima, bedankt. Toch een probleem. Ik had op mijn vorige pc een hoeveelheid digitale muziek op de C schijf. 3 jaar terug nieuwe pc, waarbij harde schijf was verdeeld in c: en d:. Alle programma’s op c: en gegevens op d: gezet, dus ook muziek. Bibliotheek in windows aangepast zodat deze verwees naar d: Van begin af aan muziek van oude pc op d: van nieuwe pc gezet. Wist niet dat je in voorkeuren iTunes plaats muziekbestanden kon/moest opgeven. In praktijk geen probleem: in iTunes stond c: als plaats van bestanden terwijl ze op d: stonden. Itunes vond ze toch goed.
  Synology gekocht. Maar eerst nog 30 cd’s geript. Deze kwamen, naar later bleek, op c: te staan. Via verkenner muziekbestanden uit c:/…./music verplaatst naar d:/…./music. Ook die nieuwe muziek werd op pc door itunes gewoon gevonden.
  Pas na jouw instructie begreep ik dat ik eigenlijk al veel eerder in “itunes voorkeuren” als plaats bestanden d: had moeten opgeven.
  Jouw instructies voor overzetten op nas opgevolgd. Wat blijkt nu: alle “oude” muziek is op de Nas gezet maar de “nieuwe” niet. Idee hoe ik dit oplos?
  Jan

 5. Hallo Jan,
  Het verschil tussen je nieuwe en oude muziek(rips) zou te maken kunnen hebben met de gewijzigde mediamap indeling sinds iTunes 9. In iTunes 8.2.1 werd muziek in de map iTunes Music bewaard. In iTunes 9 en hoger wordt het materiaal in de map iTunes Media bewaard.
  Ik had verwacht dat iTunes ook die nieuwe muziek zou verplaatsen als je in het menu kiest voor: Bibliotheek -> Orden bibliotheek
  Wellicht dat je de map opnieuw in iTunes moet importeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website